dijous, 9 de gener del 2014

Una proposta viable per a Catalunya

Ja sé que amb el tema nacional tot funciona sobretot a nivell de sentiments i que costa molt demanar d’aturar-se a pensar coses raonables i factibles, però això no treu que, els qui pensem que pel camí de la confrontació pura i dura no anem enlloc, continuem intentant proposar sortides a la tensa i complicada situació actual.
Estic convençut –com crec que també ho estan els partits que l’han proposat– que la consulta del 9 de novembre no es farà. L’estat té prou mitjans per impedir-ho, i sense necessitat d’arribar a utilitzar cap mena de violència. I és una sort que no es faci, perquè amb la doble pregunta que es proposa, l’únic que podríem aconseguir és un guirigall d’interpretacions del resultat –fos el que fos– impossible de gestionar. I m’imagino que els partits que han fet la proposta, de fet, si l’han feta, és perquè saben que no es farà: ells també saben prou que, si es fes, la gestió del resultat ens abocaria a un futur d’allò més desgavellat.
I llavors què? Suposo que des de l’independentisme es deu estar somiant en unes noves eleccions en què tinguessin majoria els partits independentistes per tal de proclamar unilateralment la independència. I llavors què? Com que aquesta independència no seria acceptada ni reconeguda per l’estat espanyol (ni pels estats europeus!), el pas següent m’imagino que deu ser una mobilització popular per forçar les coses: omplir els carrers i places de Catalunya un dia i un altre, crear un clima més o menys revolucionari… La veritat, no m’ho acabo d’imaginar. Perquè una cosa és sortir un onze de setembre al carrer i muntar festivament una cadena humana de nord a sud del país, i una altra és aguantar tot el que una revolució significa. No m’imagino que hi hagi gaire gent disposada a embrancar-se en una cosa així…
I bé. Arribats en aquest punt, jo crec que els partits promotors de la consulta farien bé de començar a pensar en una sortida més viable. Una sortida que, tot s’ha de dir, s’ha fet possible gràcies a la pròpia pressió de l’independentisme, que ha forçat al PSOE a acceptar de promoure, més o menys de grat, una reforma constitucional des del punt de vista federal, una canvi que IU ja fa temps que també defensa.
Aquesta sortida és la que proposa Federalistes d’Esquerres i que jo formularia de la manera següent. Es tractaria de promoure una reforma constitucional que estructuri Espanya com un estat federal i reconegui la lliure voluntat dels seus pobles de formar-ne part. Aquesta estructura federal hauria d’assegurar l’equitat econòmica entre els territoris, reconèixer clarament la realitat plurinacional i plurilingüística, simplificar l’administració mitjançant la clarificació de competències, i crear mecanismes eficaços de regeneració democràtica. Aquesta reforma es votaria en referèndum a tot Espanya i, en el cas que els votants catalans s’hi manifestessin majoritàriament en contra, aleshores caldria obrir un procés de consulta per a una possible secessió.
He dit abans que això sí que és possible, si es fa una pressió seriosa i unitària en aquest sentit, en què s’unissin els partits que promouen la consulta i el PSC. Jo crec que a hores d’ara ja hi ha un nombre notable de dirigents espanyols (bàsicament al PSOE i a IU) que s’adonen que la situació catalana necessita una resposta política i que s’adonen, també, que l’estructura de l’estat, més enllà de la situació catalana, necessita canvis seriosos. I potser el PP haurà d’acabar cedint, o simplement deixarà de tenir majoria a les properes eleccions. En tot cas, penso que tota la tasca pedagògica a nivell espanyol que els grans partits no van fer després de l’aprovació de la Constitució, i que hauria permès la normalització social de la realitat plurinacional de l’estat, potser ara, ni que sigui amb un retard fora de qualsevol sensatesa, es podrà recuperar i posar en marxa…
Ja m'imagino que des de la perspectiva de l’independentisme tot el que acabo d’escriure no té gaire o cap– sentit. Doncs potser no. Però a mi em sembla una possibilitat viable i que pot arribar a resultar estimulant per a molta gent. A part que no crec que hi hagi cap altra sortida.  



2 comentaris:

  1. Josep, la teva proposta es sensata, i estaria molt bé. Però quants anys necessita Espanya per creure-se-la? Quantes vegades s'ha demanat desde Catalunya, i quina ha estat la resposta?
    El Comité de Transició Nacional (em sembla que es diu així...) parlava de fer una mena de confederació ibèrica. Però això només es pot fer un cop independents
    Mira, no sé si serem independents o no. Però aquest procés no deixarà les coses com estaven, Espanya podia moure fitxa, l'hagués pogut moure amb el estatut, i la va moure en sentit contrari (el del cepillo era PSOE, el constitucional el PSOE no va volguer arreglar-lo, i el PP va denunicar per catalunya el que demanava a València) Es seu propi discurs no els permet prendre les decisions valentes que fan falta, tampoc varen moure fitxe amb el tema de la soberania fiscal. Ha Cat. el procés està al carrer, si els polítics suavitzen el discurs, seran ultrapassats en les següents eleccions. CiU ho usa com a tapadora, potser si, pero es que la gent n'està cansada d'una Espanya unicultural, centralista, oligopolista i colonitzadora, i això no es canvia en 10 anys, i 10 ja són masses.
    Si, el camí serà dur, però es la manera de poder decidir l'estat que volem, que cada vegada es més diferent del que ens imposa la majoria messetaria.

    ResponElimina
  2. Josep: De veritat et creus que psoe i pp acceptaran una espanya federal que reconegui la identitat de catalunya diferenciada del taran.nà de la resta d'espanya?
    Els catalans no som ni millors ni pitjors que la resta pero si diferents. Ells no acceptan aixo i no ho faran mai per mes que el pp perdi les eleccions. Tu ho saps.
    Que ens deixin fer el nostre propi cami. Ja ens organitzare per fer una societat mes justa on no hi hagin privilegis ni gent del poder que robi

    ResponElimina